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Dear Mr. Grace:

I have yo rietenw e you inquire whether a

member of the Gene 1Asmyis prohibited by section 11.1 of

the Illinois r asi Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 127,

par. 1l32. )fo eiving compensation as an educational

consultn or,-o t employee of, a regional superintendent

of schools easons hereinafter stated, it is my

opinion that a member of the General Assembly may serve as a

grant employee or an educational consultant for a regional

superintendent of schools without violating that Act.
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Section 11.1 of the Illinois Purchasing Act provides,

in pertinent part:

"It is unlawful for any person holding an
elective office in this State, holdingv a seat in
the General Assembly, or appointed to or employed
in any of the offices of State government, or who
is an officer or employee of the Illinois
Building Authority or the Illinois Toll Highway
Authority, or who is the wife, husband or minor
child of any such person to have or acquire any
contract. or any direct Pecuniary interest in any
contract therein, whether for stationery,
printing, paper or for any services, materials or
supplies, which will be wholly or Partially
satisfied by the payment of funds appropriated by
the General Assembly of the State of Illinois or
in any contract of the Illinois Building
Authority or the Illinois Toll Highway
Authority. Payments made for a public aid
recipient are not payments pursuant to a contract
with the State within the meaning of this Section.

This Section does not affect the validity of
any contract made between the State and an
officer or employee of the State or member of the
General Assembly, his or her spouse, minor child
or any combination of such persons, if that
contract was in existence before his or her
election or employment as such officer, member,
or employee. Such a contract is void, however,
if it cannot be completed within 6 months after
such officer, member, or employee takes office,
or is employed.

This Section does not apply to (1) a
contract for personal services as a teacher or
school administrator between a member of the
General Assembly or his or her spouse, or a State
officer or employee or his or her spouse, and any
school district, public community college
district, the University of Illinois, Southern
Illinois University or any institution under the
control of the Board of Governors of State
Colleges and Universities or under the control of
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the Board of Regents or (2) a contract for
personal service of a wholly ministerial
character including but not limited to services
as a laborer, clerk, typist, stenographer, page,
bookkeeper, receptionist or telephone switchboard
operator, made by a spouse or minor child of an
elective or appointive State officer or employee
or of a member of the General Assembly.***

of

(Emphasis added.)

Section 11.1 of the Illinois Purchasing Act prohibits

members of the General Assembly from having or acquiring a

direct pecuniary interest in any contract which is satisfied by

the payment of funds appropriated by the General Assembly. In

construing this section, it is important to recognize that the

language of section 11.1 of the Act was derived from former

section 12 of "An Act to revise the law in relation to state

contracts" (the State Contracts Act) (see Ill. Rev. Stat. 1965,

ch. 127, par. 75) (1970 Ill. Attly. Gen. Op. 148; 1976 Ill.

Attly. Gen. Op. 313), which had been long held to apply only to

those contracts in which the State of Illinois was a party.

(1970 Ill. Att'y. Gen. Op. 148, 151.)

Based upon the Illinois courts' interpretation of

section 12 of the State Contracts Act and the incorporation of

similar language in the provisions of the Illinois Purchasing

Act, Attorney General Scott determined that section 11.1 of the

Illinois Purchasing Act should also be construed to apply only

to those contracts which are entered into directly with the
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State. Thus, in opinion S-212 (1970 Ill. Att'y. Gen. op. 148),

he concluded that the Acting Director of the Department of

Conservation did not violate the Illinois Purchasing Act by

having a financial interest in a magazine which accepted

advertisements from voluntary tourism councils which, in turn,

were reimbursed for their advertising costs by the State

Department of Business and Economic Development, because there

was no direct contractual agreement between the magazine and

the State. In reaching this conclusion, he quoted Electrical

Contractors Association v. Illinois Building Authority, 33 Ill.

2d 587, 594:

II'* * * if the receipt of State funds
appropriated to a State agency and by it paid to
a third party constitutes the expenditure * * *
of State funds by the third party, the provisions
of the Purchasing Act may well be extended, at
least arguably, to a point never contemplated nor
intended by the General Assembly. It seems to us
clear that the legislative intent was not to
subject such third party to the Purchasing Act
requirements in that party's use of the funds so
derived, but to andyv the Purcbasing Act to the
use of the appropriated funds by those to whom
the appropriation is made. ****

(Emphasis added.)

Similarly, in opinion S-1165 (1976 Ill. Att'y. Gen.

Op. 313), my predecessor concluded that a subcontractor did not

have a direct pecuniary interest in a contract between a

general contractor and a State agency, because a subcontractor

has no direct claim on the funds that the agency has agreed to
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pay to the general contractor. Rather, the opinion noted that

the subcontractor has merely an interest or lien contingent

upon the general contractor's default. Therefore, it was

determined that a member of the General Assembly did not

violate the Illinois Purchasing Act by entering into a

subcontract with a general contractor who had contracted with a

State agency. I concur in these conclusions and the analysis

employed therein.

In reviewing the State of Illinois' educational grant

program, it appears that the General Assembly appropriates

moneys for various educational grant programs to the State

Board of Education or to other state agencies, as part of its

annual budget. The State agency charged with administering the

particular grant program reviews grant applications submitted

by competing school districts and regional superintendents of

schools and awards grants to the qualifying applicants. The

grant recipients then employ necessary services to administer

and carry out the program or grant requirements.

As previously indicated, there must be a direct

contractual relationship between a member of the General

Assembly and a State agency in order to constitute a violation

of section 11.1 of the Illinois Purchasing Act. Under the

general grant procedures set forth above, there is an absence

of a direct contractual relationship between the State and the
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grant employee or consultant. Although the employee or

consultant has a direct interest in his or her contract with

the school district or regional superintendent's office, there

is no direct interest in the grant agreement between the State

Board of Education or other granting agency and the local

administrator or grant recipient. Consequently, it is my

opinion that a member of the General Assembly may serve as a

grant employee of, or educational consultant to, a regional

superintendent of schools without violating section 11.1 of the

Illinois Purchasing Act.

Respectfully yours

ROLAND W. BURRIS
ATTORNEY GENERAL


